Саопштење ДМС-а поводом Међународне математичке олимпијаде у Колумбији 2013

2013На управо одржаној Међународној математичкој олимпијади (International Mathematics Olympiad) за средњошколце у Санта Марти у Колумбији, шесточлана екипа Србије је остварила одличан успех. Свих шест такмичара освојило је признања, и то:
Жарко Ранђеловић (гимназија «Светозар Марковић», Ниш) – златну медаљу,
Максим Стокић (Математичка гимназија, Београд ) – сребрну медаљу,
Симон Стојковић (Математичка гимназија, Београд) – бронзану медаљу,
Иван Дамњановић (гимназија «Бора Станковић», Ниш) – бронзану медаљу,
Богдана Јелић (Математичка гимназија, Београд) – похвалу и
Лазар Радичевић (Математичка гимназија, Београд) – похвалу.

Вође екипе били су Душан Ђукић и Миљан Кнежевић, асистенти Универзитета у Београду. У екипном пласману екипа Србије је заузела веома добро 34. место (од 95 учесника), испред многих традиционално математички јаких земаља као што су Бугарска и Пољска, многих већих и богатијих као што су Шпанија, Финска, Норвешка и многе друге. Комплетна информација може се наћи на званичном сајту http://www.imo-official.org.
Истичемо да је ово одличан успех подмлађене екипе, после одласка на студије математике неколицине вишегодишњих шампиона, посебно носиоца четвороструке златне медаље Теодора фон Бурга. Успех је скоро исти као прошле године у Аргентини, када је освојена једна златна, две сребрне и једна бронзана медаља. Посебно истичемо чињеницу да два члана наше екипе, златни Жарко Ранђеловић и бронзани Иван Дамњановић долазе из Ниша, што указује на веома добар рад са младим математичарима у српској «ратној престоници». Исто тако, по први пут екипа има женског члана Богдану Јелић, што је доказ квалитетног рада са свим ученицима. У том контексту можемо поменути и прво место женске екипе Србије на овогодишњем EGMO-у (Европска математичка олимпијада за девојке), где је четворочлана екипа Србије освојила једну златну, две сребрне и једну бронзану медаљу.). Сигурно је да ће овогодишња екипа и наредних година доносити признања и медаље.
Средства за одлазак на ово такмичење је обезбедило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у износу који у потпуности покрива трошкове одласка екипе на такмичење. Вредно је поменути да је Министарство ове године обезбедило довољно средстава за Друштво математичара Србије за одлазак на два велика и скупа такмичења: ово у Колумбији и Међународну олимпијаду из информатике у Бризбејну у Аустралији, где је наша четворочлана екипа имала веома запажен успех после више година (две сребрне и две бронзане медаље). Искрено захваљујемо Министарству на подршци младим такмичарима.
Део средстава за непосредне припреме такмичара, које трају од Српске математичке олимпијаде, преко Балканијаде на Кипру и посебних припремних такмичења, обезбедила је Нафтна индустрија Србије у оквиру свог пројекта «Енергија знања». ДМС захваљује НИС-у и нада се да ће ова сарадња трајати и даље.
Поменимо да иза свих ових успеха наших младих средњошколаца из математике и информатике, поред њиховог рада, стоји и вишегодишњи волонтерски рад многобројних професора средњих школа, као и чланова Комисија за математику и за информатику Друштва математичара Србије и њихових бројних сарадника – математичара са државних универзитета у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.
С поштовањем,

Председник Друштва математичара Србије
проф. др Александар Липковски, с.р.

One thought on “Саопштење ДМС-а поводом Међународне математичке олимпијаде у Колумбији 2013

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s