Прочитајте и ово о броју ПИ

Аутор: Предраг Стојаковић, професор Ваљевске Гимназије

Број пи је трансцедентан број чије децимале садрже све могуће и замисливе распореде цифара: међу њима ћете наћи свој датум рођења, регистарски број свог аутомобила или број мобилног телефона.

Да ли се може рећи да је број “пи” број Универзума?

У ово фасцинантно искуство свако се може уверити: свако ће моћи да нађе датум свог рођења скривен у децималама броја пи. Датум победе над фашизмом, 8. мај 1945. године (08051945) налази се тачно на 25.462.402 месту после запете: ово можете да проверите (невероватне особине броја “пи” можете да погледате на адреси: [link] ).

А ово нас води ка вртоглавом питању: да ли то значи да је читав Универзум мистериозно кодиран у једном трансцедентном броју, једном броју Универзума? Као што постоји “генетски код” за постанак људских бића, зашто не би могли да замислимо “математички код” на почетку читавог Универзума?
Програм испитује 200.000.000 (двеста милиона!) децималних места.
Датум Косовске битке 28061389 године налази се почев од 62.744.385 места, а датум по старом календару (15061389) налази се на 88.496.208. месту!

 „Сад, к мени с чашом притрчите да ликера свима дам,

после квантних постулата, ужасног предавања!“

5 thoughts on “Прочитајте и ово о броју ПИ

  1. Nije broj Pi jedini koji ima navedene osobine jer je beskonacno „netacan“, ima jos takvih brojeva. Recimo osnova prirodnog logaritma ‘e’ je po toj osobini „netacnosti“ takodje takava, ali po meni i vazniji i znacajniji od broja Pi koji je samo posledica odnosa kruga i kvadrata. Za razliku od broja Pi, broj ‘e’ recimo definise prirodno sirenje horne koja ume da pojaca zvuk bez ikakve dodatne energije, sto meni lici na akusticki perpetum mobile. Da ne bude zabune, na pricipu horne radi i onaj megafon kojim politicari plasiraju svoje ideje i namere demonstrantima…

  2. Da,ali broj pi se koristi u toliko puno stvari:verovatnoći,fizici,geometriju da ne spominjem.Krug,valjak,kupa,lopta,torus,elipsa i koješta.Usput,broj fi je osnova Fibonačijevog niza,a skoro SVE u prirodi prati taj niz što znači da sve u prirodi prati broj fi.Ako ćemo tako.

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s