Задаци са школског такмичења из математике 2012

Задаци са школског такмичења из математике 2012. Такмичење је одржано данас, 4. фебруара 2012.

8 разред        7 резред         6 разред

5 разред       4 разред        3 разред

Решења:

7,8 разред                 5,6 разред                   3, 4 разред

119 thoughts on “Задаци са школског такмичења из математике 2012

 1. Znate li da zbog nevremena nisu u svim skolama odrzana skolska takmicenja? Vi ste postavili test i resenja za sve razrede. DMS je postavilo dva datuma odrzavanja takmicenja: 4.2. ili 11.2.2012.g.

  1. Поштована госпођо Стевић,
   Ово су задаци који су намењени за 04. 02. 2012. у организацији Министарства просвете и науке и ДМС, то јасно на њима пише, што можете видети на копијама које су овде постављене.

   Они су јутрос комисијски отворени у школама и видело их је неколико хиљада људи. Такође, истакнути су у школама које су организовале данас, као и решења истих, па су самим тим постали јавни.
   ( Члан 43. Павилника о такмичењима ученика Основних и средњих школа ЛИНК ЗА ПРАВИЛНИК: http://www.dms.org.rs/data/Pravilnik%20DMS.pdf )

   E сада, можете погледати и члан 24. истог Правилника који каже, цитирам:
   “ Школска такмичења из математике и информатике спроводе активи наставника математике и рачунарства у школама. Задатке за ова такмичења могу да састављају и активи наставника школа. “
   Тако да, за све друге датуме одржавања школског такмичења, логично је да ће бити ДРУГИ задаци. Да ли ће их послати ДМС или ће их саставити активи у школама, то је друго питање. Неправилност је да се ван 04.02.2012. ради по овим задацима, јер су они већ објављени на огласним таблама школа које су данас имале такмичење.

   Срдачан поздрав,
   Вељко

  2. nisam to znala! ko voli da ide u skolu? ja ne! odvratno jeeeeeeeeeee -11111111111111111111111111111111111100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 puta!!!!!!!!!!!!!!

 2. Драги Стефане, нажалост нисам у могућности да објавим резултате школе са Видиковца, иако би то радо урадио када би ми их неко послао, јер сматрам да данас у 21. веку, овакве информације за које се интересује много људи, да ли ђака или родитеља, треба да буду јавно доступне и да школе организатори користе више интернет како би благовремено објављивале све новости.

  Драга Славице и драги Марко, комшије Ваљевци :), слажем се са Вама да би лепо било да су и остале ваљевске школе објавиле своје резултате, зашто нису ја заиста не знам. Ово је само привтни сајт једног радника једне ваљевске ОШ, тако да немам увид у дешавања у осталим школама. Све ово постављам да би помогао својим ученицима и допринео информисаности пре свега њима. Захваљујем се свима који подржавају и похваљују рад овог блога, али на жалост немам резултате за друге школе. Такође, када би ми их неко од колега послао ја би их одмах објавио.

  Оно што могу да Вам обећам, имаћете потпуне и целе резултате када буду ОПШТИНСКО И ОКРУЖНО У ВАЉЕВУ, јер ће бити само једна школа организатор а ја ћу се потрудити да објавим све како би сви који су заинтересовани могли да виде, јер то су јавни резултати и не треба их скривати од интернета.

  Срдачан поздрав

   1. Поштована Гоцо,
    могу само да Вам одговорим, тако како сте и рекли на крају „kako
    to“ ?! Неправилно је да 3. фебруара неке школе дају задатке који су намењени за 4. фебруар (И ТО ЛЕПО НА ЊИМА ПИШЕ).
    Али, и то се дешава у Србији…

    ОШ „Сестре Илић“ из Ваљева је организовала 4. 2. 2012. са почетком у 9 сати, по задацима које је послало Друштво математичара Србије и на којима пише „04. 02. 2012.“ јер је традиција ове школе да школска такмичења организује у званичном термину.

 3. Stefane, za skolsko takmicenje nema bodovne granice koju koriste sve skole. Granica za prolazak zavisi od komisije u tvojoj skoli, i oni ce odrediti kada objave rezultate ako vec nisu.

  1. Здраво,
   Ово су резултати који су истакнути у школи и за трећи разред пише да је 47 бодова граница, то је све што знам да кажем, за све евентуалне непознанице можете се у школи информисати.
   Поздрав

 4. Информација за све посетиоце који су питали да ли може да се објаве резултати за неке друге школе: Нажалост то није могуће.

  Овде су објављени само резултати школског такмичења за ОШ Сестре Илић Ваљево, за друге школе резултате морате тражити у тим школама. Када буду општинска и окружна такмичења биће и више резултата.

 5. Imam jedno pitanje: Ove rezultate sto ste postavili,kada ih donwloadiram,otovir mi se Notpade i pojave se neki znaci,ja imam Foxit Reader ,ali on nece da mi ocita ovaj format? Sta mi preporucujete,koji reader da skinem da uvek sve mogu da ocitam,ako ste u mogucnosti postavite link sa sajta,na kome mogu da skinem… Hvala puno!

  1. Draga Jano,
   Foxit Reader ti sluzi da otvoris „.pdf“ fajlove i on je jako koristan. Vecina fajlova ovde su pdf ili word fajlovi. Medjutim ovi fajlovi sa resenjima su „.png“ fajlovi, i to je jedan od zavrsetaka fajlova koji predstavljaju slike.
   Preporucujem ti da sacuvas ove fajlove sa resenjima negde kod tebe na racunaru (sa: „Save file as“, recimo) i da ih otvoris sa nekim od programa gde pregledas slike. Recimo sa Microsoft Office Picture Manager ili sa Paint ili sa nekim drugim za slike, a imas ih na racunaru sigurno…

   Inace, ne postoji univerzalni program koji moze otvarati sve fajlove.

   Pozdrav.

  2. Jano,

   Možete http adresu pdf dokumenta uneti u polje za pretragu na sajtu google.rs
   Trebalo bi da Vam budu izlistane adrese mnogih stranica koje sadrže reči koje se pominju u adresi. Ako imate sreće google će kao prvu adresu zelenim slovima navesti upravo http adresu pdf dokumenta koju ste uneli u polje za pretragu, a u narednom redu plavim slovima ponudiće link Брзи приказ. Klikom na taj link postići ćete da će Vam google prikazati pdf dokument, bez potrebe da instalirate program za pregled pdf dokumenata na svoj računar. To je daleko najudobniji način za pregled pdf dokumenta, pod uslovom da radi. Srećno.

   Nenad

 6. Mozda ovo nije pravo mesto za moje pitanje,ali posto vi uvek rado odgovorite,probacu. Naime, blizi se takmicenje iz biologije, sve sam naucila,ali bih bila jos vise srecna kada bih imala gde to i da proverim, Ako mozete,a mnogo bi mi znacilo da postavite sajt sa proslogodisnjih opstinskih ili okruznih takmicenja iz biologije. Ili ako imate neke testove,ili bilo kakva pitanja,molim vas postavite!!!Trazila sam po internetu,ali stvarno malo ima,ili uopste nema…. Ko god ima neke testove,ili sajt iz BIOLOGIJE neka stavi ovde, mnogo sam mu zahvalna!!!!!

 7. Jao, pocupacu sama sebi kosu… Nece da mi otvori ovaj fajl, probala sam i photo wiewer i paint, nece, stavite u formatu kao zadatke sa takmicenja 2012, to hoce da mi otvori, molim vas! I hvala vam sto ste postavili,mnogo mi znaci da provezbam 😀

 8. Moze li neko da mi resi ovaj zadatak, uskoro imam kontrolni iz matematike,a profesor je rekao da ce takav biti za kontrolni.
  1) Dat je pravilan sestougao stranice 5cm(slika) i u njumu jos jedan sestougao. Posto ne mogu da postavim sliku mozete da zamislite,dakle ,pravilan sestougao stranice 5cm i u njemu sestougao……. Treba da se nadje Obim i Povrsina sestougla unutra….Profesor nas je naveo preko necega: d malo, d veliko….. Ali ja ne razumem to… Molim vas,ako neko ima predstavu za taj zadatak kako resiti,neka postavi ovde,ili ako ima sajt sa slicnim zadacima! U pitanju je 7. razred,oblast povrsina mnogougla.

 9. Imam jedno pitanje..Zbog vanrednog stanja takmicenje je odlozeno..Ja sam Aleksa imam 11 godina i zanima me dali ce ovi zadaci biti na takmicenju iz matematike za 5 razred posto nameravam da pobedim 😀

 10. Da li se zadaci za opstinsko takmicenje iz matematike uzima iz matematickog lista(bar neki) , i ako se uzima, sta znaci ovo : (ML XLIV-1) ov ose naslo na jednom od zadataka ,odnosno resenja zadatka,znaci da je zadatk uzet za skolsko takmicenje,iz Matematickog lista,ali sta znaci ovaj rimiski broj ??

 11. Da li i kad ce se odrzati opstinsko takmicenje,posto smo danas imali iste ove zadatke(skolsko takmicenje)i pomogli su mi,posto su isti,pa pitam da li cete da postavite zadatke sa opstinskog takmecenja?Pratim vas 🙂
  Pozdrav mnogo ste dobri :bye

  1. Драги Александре,
   то што сте јуче имали ове исте задатке (који су били 4. Фебруара) је СТРАШАН ГЕСТ организатора вашег такмичења. И ово је преблага реч!
   То су били задаци за 4. фебруар, а за све друге дане морали су бити други задаци.
   Што се општинског такмичења (4. Марта) тиче, наравно да не треба гајити илузију да ће неко пре одржавања тог такмичења моћи да има те задатке.

 12. Ja sam bila 2. Tada sam bila 5. razred. Sada sam vezbala zadatke za 6. i nisu teski. Tri zadatka su iz matematickog lista i njih sam vezbala. Samo nikako ne mogu da uradim 1. zadatak. Imam jedno pitanje: Mozete li da postavite zadatke i resenja sa proslih godina, ali malo ranijih npr. iz 2005, 2004, 2003, 2002 itd. Molim vas. Stvarno bi mi znacilo. Ja se sada spremam za skolsko 6. razred pa ako mozete da nadjete to bila bih vam zahvalna!
  HVALA UNAPRED! 🙂 😀

  1. Николија,
   имаш у овом чланку задатке са ранијих школских такмичења:
   https://zadaci.wordpress.com/2012/12/24/%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B0-%D0%B8%D0%B7-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC/

   За једну од датих година постављена су и решења, остали су без решења (што је у фази самосталног решавања задатака корисно. А да ли си тачно урадила неке задатке, који су тежи, можеш проверити са наставником)

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s