Државно такмичење из математике – 10. 5. 2014.

Резултате такмичења су објављени на сајту ДМС и можете их видети овде.

Задаци са решењима: VI разредVII разред, VIII разред

38 thoughts on “Државно такмичење из математике – 10. 5. 2014.

 1. Da li cemo imati cast da dobijemo i kljuc po kom su bodovani zadaci…Takodje, dajte nam zvanicnu adresu gde se mozemo zaliti na bodovanje! Da li je ministarstvo prosvete sledeca adresa?

  1. Ne znam odgovore na vaša pitanja, ali moram da kažem: ljudi neretko izlivaju ovde svoju žuč, što je veoma nekorektno prema čoveku koji održavajući ove stranice enormno pomaže deci koja se takmiče, i nama njihovim roditeljima.

 2. Meni falio bod za pohvalu.. Matematicka Gimnazija sve pokupila… :(.
  I hteo bih samo da kazem da je organizacija bila KATASTROFA. Komisija je isto bila veoma neljubazna.. Kada sam se zalio za zadatak, komisija mi je napisala da nije uopste smesno zaliti se na taj zadatak… Uglavnom, organizacija 0.
  Pozz :D.

  1. Koliko ja znam nisu nikome ništa priznali ko god da se žalio. Mom drugu skroz tačan zadatak, sada ima 83, dobro prosao je na SMO, ali trebalo je da ima 100 poena. Nisu mu ni pogledali žalbu!!!

   1. Ma… a to sto su odstampali one sveske? Kada su to sve stigli?
    Repriza 2013. sa prijemnim ispitom? Ili sta?

 3. Organizacija je bila užasna. Vec dugo vodim decu na takmičenje i lošije organizovano nisam video otkad znam za sebe. Moj đak, inače sedmi razred, je uložio žalbu u 18:00. Njegova žalba nije bila obrađena do 20:20, a sve su po malo u turama izbacivali. Deca stoje i smrzavaju se napolju, a ne mogu da uđu unutra. A o bodovanju komisije da i ne pričam. U sedmom razredu nikome nisu prihvatili žalbu. Nikome. Moj đak je drugi zadatak uradio potpuno tačno, verujte mi, znam o čemu pričam, i dobio je 5 bodova na taj zadatak umesto 20. I zbog tog zadatka dete nije imalo treće mesto. A o Matematičkoj gimnaziji i da ne pričamo. Od 30 nagrada u sedmom oni su imali 25. I hajde sad neka mi neko kaže, kakvu sad motivaciju deca imaju da nastave sa matematikom, kada je svake godine ovako? Kružile su čak i priče da su se neke šifre znale. Ovo je čist bezobrazluk od strane komisije i DMS-a.

  1. Potpuno ste u pravu , deca su po nalogu svojih pretpostavljenih ciji su kolege bili u komisiji imali dogovor da svoje zadatke zaokruzuju u trouglice ili kvadratice i tako skrenu paznju i bodovanje tj .priznavanje zadatka po automatizmu.

 4. Poštovani Teacheru, čini mi se da ste malo preterali. Ne znam da li da poverujem baš svemu što ste napisali, ako vidim da komentarišete da su se deca smrzavala napolju. Da li ste sinoć bili u Jagodini? Da li DMS treba da brine i o odevanju takmičara?

 5. Takmičenje je zaista bilo loše organizovano. Posebno je bilo čudno čitanje naglas šifri i broja poena ispred vrata fakulteta, a u dvorištu je u tom momentu bilo 600 učenika, roditelja i nastavnika u polukrugu poluprečnika 100 metara.
  Broj prihvaćenih prigovora je bio minimalan, ali to čisto logički ne znači apriori da je neko oštećen 🙂

 6. Na drzavnom takmicenju iz fizike odvajali su takmicare iz matematicke gimnazije i sve je bilo transparentno. Odmah objavljeni zadaci, resenja…A matematika- kao i uvek obavijena velom tajne….nema zadataka, nema resenja, matematicka gimnazija isto rangirana kao osnovci koji imaju 4 casa nedeljno…A od ovih takmicenja deca ne dobijaju skoro nista osim zelje za daljim radom..Bilo bi lepo da je manje nezadovoljnih i da prestanemo da toj deci lomimo krila..

  1. Ne znam čemu animozitet prema deci iz MG kod jednog broja roditelja? Niko vam nije branio da upišete svoju decu u VII razred, odn. ako smatrate da može biti koristi od te škole da upišete decu u I razred. Moje dete je u MG, i ne smatram da imaju baš toliku prednost u odnosu na drugu decu, ipak su u pitanju samo jedan čas matematike odn. fizike više u odnosu na program. Organizacijom dodatne nastave i nisam baš nešto fasciniran, a i generalno: često posvećen nastavnik na dodatnoj nastavi može da uradi više sa jednim ili dvoje dece nego kad se radi sa čitavim odeljenjem. Ima tu i razne druge specifične problematike, tako da mislim da nije to baš da se razlika u uslovima rada meri svetlosnim godinama u odnosu na druge škole, i da treba praviti podvajanje u tretmanu dece (kao što se radi na takmičenjima iz fizike). Sa druge strane, većina te dece je i u prethodnim razredima ostvarivala najbolje rezultate, tako da su prosto imena dece na vrhu tabele uglavnom ista, jedino je potpis škole sada drugačiji, pa mislim da stvarno nema mesta nikakvim teorijama zavera ili čega već.

   1. @Laza
    na ES forumu, postoji tema o MG. Na poslednjoj strani ima pitanje o 7. i 8. razredu, pa ako moze kontakt na PM

   2. @dexx: Da ne bih morao da se registrujem tamo, odgovoriću ovde na vaša pitanja:

    1. (oko „popuštanja“ iz društvenih predmeta) Ne bih rekao da ima popuštanja, čak naprotiv mi ove godine najviše muku mučimo sa srpskim, znači sve se radi vrlo ozbiljno. Sa druge strane, nastavnici se zaista dosta trude da zainteresuju decu, npr. ista srpkinja ih često vodi u pozorište, bioskop itd. Takođe, fond časova odn. program predmeta je u određenoj meri prilagođen, tako da npr. na tehničkom definitivno nema maltretiranja sa šper-pločom, dok recimo muzičko/likovno imaju samo po jedno polugođe svaki predmet.

    2. (oko dodatnih obaveza) Mimo časova navedenih u rasporedu (kojih na kraju ispadne u zbiru ipak nešto više nego kod njihovih vršnjaka koji idu u „običnu“ školu), imaju još dodatnu nastavu. Dobar broj dece ide na nekoliko takmičenja, neretko podstaknuti ambicioznošću druge dece iz odeljenja, tako da se tih dodatnih nagomila, nekad se ide i vikendom. (Doduše, na zadnjem roditeljskom nam je rečeno da bi bilo dobro da ih nateramo u VIII razredu da se fokusiraju na jedno ili max. dva takmičenja, odn. da primarni cilj bude uspešan upis u I razred gimnazije.)

    3. (oko dužeg vremena na putu do/od škole) Raspored je donekle prilagođen ovome, utoliko što časovi počinju u 8:30, i što VII i VIII razred stalno idu pre podne u školu. Međutim, neretko budu neki predčasovi (nrp. odeljenje mog deteta je cele godine imalo dva dana u nedelji predčas, i to fizičko!), tako da to može stvarno biti vrlo nezgodno. Mi smo negde u sredini u ovom pogledu (dobar prevoz do Zelenog venca, u zbiru nekih 20-25 minuta od kuće do škole), i ove godine je zima bila veoma blaga pa nije bilo nekih velikih iskakanja iz rutine, ali generalno ovo je zaista problem – u principu imate dete koje svakog dana prilično umorno dolazi kući oko pola 3…

    Napišite ako vas još nešto zanima, pokušaću da odgovorim. Sa druge strane, vodite računa da su ovo ipak samo neka moja lična zapažanja, neki drugi roditelji sigurno imaju drugačiji pogled na čitavu stvar. Generalno, moj utisak do sada je da nije bilo potrebe, niti ima neke preterane koristi, od ovako ranog izdvajanja dece u ova specijalizovana odeljenja, odn. da je trebalo pustiti decu da završavaju VII/VIII razred u svojim osnovnim školama. Ali kad već postoje ovakva odeljenja, tada ako imate dete koje je talentovano za matematiku i postiže dobre rezultate na takmičenjima, onda ga svakako treba upoznati sa ovom mogućnosti, i ako dete to želi, probati da se upiše (ali zaista bez ikakvog opterećenja, upis u I razred gimnazije je, bar po mom mišljenju, daleko važniji od ovoga).

  2. Potpuno ste u pravu. Bila sam na republičkom takmičenju iz fizike, organizacija je stvarno bila super. Na matematici nisam bila ali moji drugovi koji su prošli kažu da je mnogo bilo bolje na fizici 🙂

 7. Zanimljivo je da su prvoplasirani I drugoplasirani u šestom razredu (100 I 83 poena) na okružnom imali po 79. takođe je još jedan dečak koji je prošao sa 79 na okružnom u Beogradu, osv ojio III nagradu. dakle od njih 5 iz Beograda koji su prošli sa 79 trojica su osvojili nagrade.

  Novog Sada jedno dete koje je prošlo sa 79 (od 4) je postiglo najbolji rezultat od svih novosađana koji su učestvovali na državom takmičenju (sve se, naravno, odnosi na VI razrede):

  Jedni smisleni zaključak koji uspevam da izvedem je da je sve to pitanje trenutka, raspoloženja, bioritma, sreće i (dodati po volji)…

  1. Gospodine Lazo, drago mi je da ste svoje dete upisali gde ste zeleli. Mnogi roditelji nisu u mogucnosti da placaju odvojen zivot deci jos u tim godinama tako da smatram da je Vas komentar “ ..niko vam nije branio .. “ u najmanju ruku neprikladan!

   1. Odgovarajuća odeljenja VII i VIII razreda postoje ne samo u Beogradu, nego i u nekoliko drugih mesta po Srbiji. Koliko ja znam, i u Beogradu ima nekoliko dece iz drugih mesta, i uglavnom su smešteni u učeničkim domovima, tako da bi troškovi koje roditelji snose trebalo da budu minimalni. Naravno, drugo je pitanje ima li smisla decu tako rano odvajati od kuće. Kako sam gore napisao, ja ne bih rekao da MG toliko odskače od drugih škola da bih svoje dete u sličnoj situaciji slao u Beograd, ali opet – odluka je naravno individualna. Žao mi je ako vam se ono što sam rekao učinio neprikladnim, ali i mene je da to napišem podstaklo upravo to što mi se vaš komentar učinio neprikladnim; doduše, kako sam i napisao gore, nije samo vaš komentar u pitanju, nego više neko gunđanje na račun dece iz MG koje se iznova i iznova da čuti u pojedinim komentarima na ovom sajtu. Shvatite: nisu ni ta deca nikakvi marsovci, niti ih neko tamo pumpa steroidima, nego su deca kao i sva druga deca, i za ova takmičenja se spremaju manje-više isto kao i svih drugi.

   2. Evo ja sam iz Subotice, i mi smo ove godine imali cak 7 takmicara na drzavnom takmicenju sto je veoma lep uspeh. Ali, evo ga problem. Mi nemamo specijalno odeljenje u Subotici, nego moramo da radimo sa nasim nastavnicima ( sreca pa je moj bio veoma zainteresovan za rad, ali imam drugaricu ciji nije hteo da radi sa njom), gde neki nisu ni specijalizovani za ovaj posao. Necu da se mesam u razgovor, ali ja se slazem sa LILOM, jer da sam i hteo da odem u Beograd u specijalno odeljenje, gde se radi mnogoooo vise nego ovde ( imam drugare koji mi pricaju o tome), roditelji bi ME finansirali, ali da sa 14 godina zivim sam?….
    Pozz 🙂

 8. Zadaci i rešenja su se mogli kupiti odmah nakon završetka takmičenja. Kada je DMS izdao i odštampao ove zadatke i rešenja? Da li se je možda ponovio „prijemni ispit 2013“?!!!

  1. Baš nam je lepo mesto za život….Sve je „okrenuto naopako“…. Sumnja se u sve…. i polazi od toga da neko vara, namešta, i sl… i, što je najgore, verovatno su oni koji tako razmišljaju u pravu…

  2. Bolje bi vam bilo da se bavite sobom nego sto pratite sta rade ucenici iz MG. Prestanite da za vase neuspehe krivite druge. Da su testovi mogli da se kupe, ne bi bio samo jedan ucenik sa 100 poena. A uspeh i nadmoc MG se vidi u 8. razredu, gde su prva 3 mesta iz obicnih skola.
   A ova deca iz 6.razreda koja su imala spornih 79 poena, su po meni bila motivisanija da opravdaju svoje ucesce na takmicenju. Tako da su dokazali da je sve pre svega stvar motivacije i zelje da se bude medju najboljima.

   1. Niko ne krivi svoj ,, NEUSPEH“.
    1. DOCI do Drzavnog, DRZAVNOG takmicenja iz bilo koje oblasti je OGROMAN uspeh. To se ne zove ,, Neuspeh“.
    2. Da bude iskren sa vama, moji drugovi idu u MG i kazu da se tamo radi mnogo vise, MNOGO, nego sto su radili u njihovim osnovnim skolama u Beogradu.
    3. Malo, samo malo je cudno to sto je bilo moguce da se uzmu one knjizice za 200 dinara posle takmicenja. Kada se to odstampalo? Ne kazem da je neko dao te testove, jer ne mogu da tvrdim ako ne vidim svojim ocima. Ali, i dalje nam ostaje to pitanje.
    – Necu da dodje do neke ljutnje, samo se ne slazem sa vasim komentarom, pogotovo sa onim ,, neuspeh“. I da, jos jedna stvar. Za MG, mi mozemo dobiti dodatne bodove ako osvojimo neka priznanja ( nagrade, ne pohvale) na drzavnim takmicenjima. Kako smo mi u sposobnosti da to uradimo, ako svake godine MG pokupi sve nagrade?
    Hvala, Teo. 🙂

   2. Te knjizice sa resenjima mogu da se kupe posle takmicenja svake godine, nema tu nikakve misterije.

    Nije relevantno porediti kako se radi u 6. razredu u nekoj skoli, i kako se radi u 7. razredu u nekoj drugoj skoli: u 7. razredu ima vise obaveza, gradivo je kompleksnije itd. Ono sto sigurno stoji za MG, a zbog cega je deca dozivljavaju kao „mnogo, mnogo tezu skolu“, jeste sto je konkurencija daleko jaca – u svojim skolama, vecina te dece su bila „zvezde“ koje su svi nastavnici tetosili, neretko im progledali kroz prste ako nesto ne urade ili ne nauce itd. – u MG nema toga i iz svakog predmeta mora da se zapne, i zato je verovatno osecaj da se radi mnogo jace nego ranije.

    Sa druge strane, u MG ne rade nikakvi „specijalizovani“ nastavnici, uprava se doduse trudi da bira kvalitetan kadar, i rad sa decom preko dodatnih nastava itsl. je obavezan, ali u principu u pitanju su nastavnici skolovani isto kao i oni sto predaju po drugim skolama.

    Za bodovanje za u upis u 1. razred gimnazije si potpuno u pravu: bilo bi dobro da se, kao sto se to radi za upis u 7. razred osnovne skole, boduju i nagrade sa okruznih takmicenja, a ne samo sa republickog.

 9. U mg-u se bar drze dodatne nastave,a sta cemo mi kojima nastavnici nisu odrzali ni jednu dodatnu?Koji idu na nas racun na drzavno takmicenje,placen im je smestaj,hrana,i tako dalje…?Mi moramo sami da se spremamo,skroz;ne znamo koja literatura treba da se koristi…Nista licno ne kazem za decu iz mg-a,svaka im cast sto su upisali mg,ali dva nastavnika pripremaju njih pedesetoro za takmicenja cele godine,a nas sto smo jedini u skoli nije u stanju da pripremi nastavnik?Uzas.Takvim nastavnicima treba dati otkaz!

  1. Da li se za upis u 7 razred sabiraju bodovi sa okruznog i republickog takmicenja, ili se racunaju bodovi samo sa viseg ranga takmicenja? NPR, prvo mesto na okruznom (20 bodova) i drugo na republickom (35 bodova), da li je to za upis 55 bodova zbirno ili se gleda samo rebublicko, 35 bodova?

   1. da još dodam, promenjeno je bodovanje za MG na osnovu uspeha na takmičenjima, i za 7. i za 1. razred…suština je da se različito boduje 1,2 i 3. mesto…

   2. Kako god da se računa imaćeš dosta bodova, i lagan upis sa takvim rezultatima sa takmičenja

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s