Окружно такмичење из математике 2014

Задаци са окружног такмичења, одржаног 5. 4. 2014. са решењима:

4. разред 5. разред6. разред7. разред8. разред

Резултати су, до сада објављени на интернету у следећим окрузима (линкови):

Колубарски (Ваљево), Нишавски округ (Ниш), Шумадијски (Крагујевац)Подунавски (Смедерево)Севернобачки (Суботица), Златиборски (Ужице), Пиротски округ (Пирот), Јужнобачки (Нови Сад),  Мачвански округ (Шабац), Расински (Крушевац), Средњебанатски (Зрењанин), Јужнобанатски (Вршац), Браничевски (Пожаревац), Сремски (С.Митровица, Н.Пазова), Зајечарски (Зајечар), Рашки (Краљево), Моравички (Чачак), Топлички (Прокупље), Западнобачки (Сомбор)

Државно такмичење ће бити одржано 10. маја 2014. у Јагодини, на Педагошком факултету.

472 thoughts on “Окружно такмичење из математике 2014

 1. Ja sam 7. razred i u četvrtom zadatku sam dokazivala pomoću srednje linije (to je ujedno i tržišna duž pravouglog trougla) i dobila sam 2 poena. Da li je još neko radio zadatak pomoću srednje linije trapeza?

  1. Ja sam 7.razred,takodje.Ja sam dokazala tako sto sam povukla iz tacke N,koja je tacka preseka simetrala uglova kod temena A i D,paralelnu pravu osnovicama,i dokazala da je to srednja linija…Kad dokazes to,zavrsen ti je posao…Trebalo je da uocis da je ugao AND=90s.

  2. I ja sam 7. razred iz Nisa….Uradila sam isto tako i dobila sam 0 poena.Nikome iz Nisa nisu priznali taj zadatak, samo je poneko dobio 5 poena. Sada imam 75 poena, i mislim da necu proci na drzavno…

   1. Sigurno da neces proci , prolay je 80 poena ,ao bas mi te je zao, ali si prosla na republicko iz fizike pa nemoj da se sekiras,

  1. ja sam iz cacka taj zadatak sam tacno uradio ali imam na njemu 0 poena zalio sam se i rekli su mi da je mnogo da mi daju 20 poena i ostavili su mi isto to stvarno nije FER

   1. Oko 65/70 tako otprilike bude svake godine za nasu generaciju.Zadaci su bili tezi nego proslih godina za 8. ali nista strasno.Koliko si ti imao ?

   2. Ja sam brojala i ima ukupno 66 preko 50 poena, 77 preko 45, a 110 deteta preko 40 poena.Mislim da ce morati mnogo da spuste granicu. Jako je lose uradjeno.

  1. Miki, i nas muči ista dilema, pa sam prebrojala najbolje, osmoro dece ima 90 i više, devetoro 80 i više i desetoro 70 i više bodova, od ukupno 135 učesnika. Ako budu primenjivali pravilnik, nece premašiti broj od 30% nagradjenih i ako uključe u treću nagradu decu sa 65 poena i više. Nadajmo se, mada čisto sumnjam.

 2. Poštovani Veljko,
  da li ste tokom prethodnih godina zapazili na okružnom takmicenju u Beogradu na koji način primenjuju pravilnik o nagradjivanju učenika? Da li se uvek pridržavaju da su treceplasirani od 70-79, drugoplasirani od 80-89 i prvoplasirani od 90-100 ili nagradjuju prema pravilniku. Stvarno bi bila šteta da dete sa 67 poena ima u svim okruzima (sem u Beogradu) drugu nagradu, a u Beogradu ništa.

  1. Поштована,
   На основу резултата од прошле године за Београд, код одређивања награда, било је тако како сте написали. Да ли ће и овај пут учинити тако, а не према правилу из правилника, то заиста не знам.

   1. Ufff, baš šteta. Ne znam da li imate osnova da pokušate da uložite prigovor na bodovanje, šteta da dete za 1 poen izgubi nagradu, a o demoralisanju da ne pričam.

   2. Hvala na predlogu, pogledao sam, ali sve je po propisu, tj po ključu…njemu su u 2. zadatku oduzeli 3 poena, za jedan razlomak koji nije tačan, dva je pogodio, i to je to…4. zadatak nije razumeo da je u pitanju množenje prostih brojeva, već dopisivanje, tj spajanje dva prosta broja u jedan…taj četvrti je modifikovani zadatak iz prethodnih godina tipa 2p+3q+4r= neki iznos, p,q,r su prosti brojevi…on je to znao, i ovo bi znao, samo da je ukapirao caku…nema veze, zadovoljni smo…

 3. Moja klinka je shvatila da jedan prost broj mora biti 2, ali nije zapisala zaključak, tako da je izgubila 5 poena i to će je koštati trećeg mesta, ali šta da radimo, biće bolje sledeći put. Mada nije u redu da se svi pridrzavaju pravilnika o nagradjivanju, (pogledajte ostale okruge) sem Beograda.

  1. Ako nisu do sada, teško da će ovog puta, iako ne krše pravilnik, naprotiv, poštuju ga time, a i za petake je ovo najviši rang takmičenja, treba stimulisati decu.

 4. A kako dobijete 6 bodova u drugom zadatku za 4. razred? Ulozila prigovor i slucajno se tu nasla nastavnica koja je pregledala i kaze da nema sanse da prodje (kao sto i nije prosao) zato sto nema postupak, sta god to znacilo. Bas inspirativno za dete koje tek treba da stvarno zavoli matematiku!

 5. Znate li gde se mogu naći rezultati državnih takmičenja iz prethodnih godina. Na sajtu DMS su postavljeni samo za 2006 godinu.

  Zapravo, zanima me, konkretno, šesti razred tj. koliko dece je išlo na državno takmičenje za šesti razred poslednjih godina, odnosno koliko poena je bio prag za prolaz?

  Takođe me zanima gde će biti državno takmičenje ove godine?

  1. Sve zavisi, prosle jako malo(oko 60 a granica 85), pretprosle oko 100 a granica 65, zavisi od skole domacina da li je velika itd….Moze li neko bar da napise koliko u Bgd ima sa vise od 60 poena u 6,7 i 8.

  2. Zorane: broj poena za prolaznost od prethodnih godina nije relevatan, bitniji je plasman deteta u odnosu na drugu decu. Granice se menjaju iz godine u godinu (sto je i logicno, posto zadaci nikad ne budu iste tezine), tako da obicno bude da oko 100-nak dece u svakom razredu prodje na drzavno.

   1. Da…

    Upravo zato pokušavam da pronađem gde će se održati takmičenje jer, biće, da od toga zavisi koliko dece prolazi (recimo ako je to Beogradska škola broj dece je očekivano veći i, shodno tome, prag manji a ako je to mala škola iz Sjenice npr, očekivani broj dece je manji i, samim tim, prag veći-

    Moje dete (6 razred) je sa osvojenih 80 poena, rekao bih, upravo u toj „međukategoriji“ ili „mož da bidne al ne mora da znači“…

   1. Koleginice Ivana, pa vi nam bar možete reći kako stoje rezultati iz vašeg okruga, s obzirom da ih još nema. Koliko ima preko 70-80 poena po razredima???
    Hvala unapred!!!

   2. osmi: 80 jedan ucenik, 75 jedan ucenik, 65 dva ucenika…, sedmi razred prvi ima oko 90, sesti prvi ima 76 pa onda 74 pa posle njih su sve ispod 70. Sutra mi na mail stizu rezultati pa cu Vam tada dati tacne informacije. Na internetu nece biti objavljeni vec direktno prosledjeni drustvu matematicara. Svi nasi ucesnici su jos juce videli konacne rang liste u holu skole gde se i odrzalo takmicenje i urucene su im nagrade.

   3. kakva je situacija u Jagodini sa petacima, posto već nece biti objavljeno…koliko poena su imali prvih pet i koliko je bilo učesnika?

   4. bilo je sve ukupno 80 ucesnika, jer su granice za prolaz na opstinsko u odnosu na druge okruge postavljene visoko…kod osmaka prvi ima 85, 75, 65,65,60,55…kod sestaka mislim da je 76, 75, pa onda ispod 70, sedmaci prvi oko 90…

   1. Да, долазимо код вас… Надам се да ћете бити добри домаћини 😉

 6. Zadaci za peti su bili teski sto se vidi i po bodovima u svim okruzima, rangiranje se drasticno razlikuje po okruzima negde je trece mesto sa 30, a negde sa 60. Razlike su neverovatne, dajte deci stimulans za buduca takmicenja, rangirajte ih isto.

  1. Ja ih ne bih okvalifikovao kao „teske“, nego nekako kao „netakmicarske“. Naime, po meni do 4. razreda ovo su vise takmicenja iz logickih mozgalica nego iz matematike, i to mora biti tako, jednostavno nema nacina da se naprave dovoljno teski zadaci, a da budu svi iz gradiva. Od 5. razreda to vec nije tako, medjutim ovde nekako bih rekao da to uopste nije iskoristeno. Konkretno mislim na sledece: nijedan zadatak vezan za skupove, nijedan za NZD, nijedan za uglove. Umesto toga, 4 od 5 zadataka koji su se prakticno mogli resiti ispisivanjem/isprobavanjem svih mogucih kombinacija, i ovaj sa kockom koji posebno ne vidim kakve veze ima sa gradivom…

   1. Od 3. do 5. razreda sve je iz gradiva,a od 5. pa na vise,sve se menja,pogledajte malo rang liste po internetu,ako jos uvek stoje,od ranije,petaci su onako uradili,sedmaci losije,a osmaci najlosije.Sve vise i vise,takmicenja nemaju veze sa gradivom..Naravno,to je sve jedno Beogradu i nekim drugim velikim gradovima,oni su tu na dohvat DMS-a,najboljih nastavnika,svega,sta cemo mi iz Uzickog okruga,iz Ar0ilja(nije on jedini,ali njega sam uzela za primer) za koji da ako 60% ljudi u Srbiji zna.

 7. Dokle taj kljuc?Ovo je neverovatno,sta je radila komisija u Nisu za 7.razred..Apsolutno dokazan 4.zadatak,o poena,samo zato sto je uradjen na drugi nacin.Covek koji je to gledao nema veze sa matematikom.Analiziram rad tih nazovi profesora i tvrdim da ne znaju da rese zadatke ni sa opstinskih takmicenja.Oni pored svog neznanja nemaju ni obzira prema pametnoj deci i nanose im teske dusevne boli.Znaci,tvrdim da 90% profesora su nestrucni za rad u skoli..Hitno uvesti periodicne ispite za nastavno osoblje i neznalice izbacivati sa posla.Ohrabruje me cinjenica da ima dobre dece ali verujte mi sve cemo ih upropastiti ili najuriti iz zemlje..

  1. Posto je u pitanju novobeogradska skola gde se odrzavalo takmicenje, sasvim je ocekivano. Sve skole na svim beogradskim opstinama su objavile rezultate sa opstinskog, sem skole Sterija, naravno. Na moje pitanje upuceno njihovom nastavniku zasto je to tako, odgovorio mi je da ce samo gradsko objaviti. E sad, sto bi oni objavili gradsko koje nije kod njih u skoli, to vec nije odgovorio.

   1. Strasno sta rade ovi na Novom Beogradu,secam se pre par godina kad sam ucestvovao bilo je u „20.oktobar“ isto nije bilo nigde na netu,samo pred vratima skole.Evo neko je gore okacio sedmi razred,prvo sto sam uocio je da iz skole domacina jedan ima 100,drugi 84-85 i treci oko 74.Dok ostale skole,sem MG nisu nista posebno postigle ,od sve dece sa Zvezdare i Voždovca,S.Venca ne znam da li je iko presao 65-70,nista bolje nisu ni druge,ali zato Pekić odskace.I ove tabele gde su stampana imena ucenika,a bodovi upisivani rucno dovoljno govore o regularnosti.

 8. Macvanski-Loznica:
  VI – razred
  Andjela Despotovic-84
  Strahinja Nikolic- 84
  Marijana Maksimovic- 82
  Andrijana Pantic- 64
  Damjan Matic- 62
  VIII- razred
  Aleksa Milisavljevic-80
  Stefan Stepanovic- 80
  Katarina Vukosavljevic- 80
  Ognjen Simic- 45
  Sedmaci su dobro uradili, ali ne znam tacno. Bila je jedna stotka i dvoje-troje sa 90 i vise. 🙂

 9. Postovani, Veljko
  da li znate kako ide rangiranje u Vojvodini, jel svaki okrug svoje rang liste, ili se ceka rang Novog Sada ili Beograda.
  Za sada sto sam video po ovim rezultatima svaki okrug ima svoje pa me zanima kako ce ici rangiranje za sremski okrug.
  Hvala unapred.

 10. OSMI RAZRED BEOGRAD IDE OVAKO:
  8 ucenika – *100*
  3 ucenika – *90-99*
  20 ucenika- *80-89*
  10 ucenika- *70-79*
  8 ucenika- *65-70*
  Mislim da granica moze da bude oko 65-70 jer je iz Beograda prosle godine islo 50.
  SRECNO SVIMA

   1. 6. разред, Београд, све општине

 11. Zanima me necije misljenje da li misli da cu proci na drzavno posto imam 75 bodova,6.razred i bio sam 2.u sremskom okrugu. 1. je imao 76,a 3. je imao 74. Molim da mi bilo ko odgovori.

   1. A,ako uzmes u obzir i da je test bio poprilicno tezak,velike su sanse da prodjemo.Ja peti zadatak nisam dobro procitala,inace bih imala 100.

  1. Moguće je da ćeš proći. E sad, ne gleda se koliko su neki okruzi loše uradili, nego koliko su dobro uradili najbolji okruzi. Obično prođe za 6. razred od 60-100 dece. Najviše zavisi od Beograda, Novog Sada i Niša. Prošle godine se prolazilo za 6. razred sa 85 poena. Ove godine će verovatno granica biti spuštena. O tome odlučuje DMS. Ja sam imao 80 poena iz Bg, 6. razred i nadam se da ću proći. Granice će se znati za desetak dana. Srećno!

  1. Meni se čini da će biti 85 ili 80 – sada, sa rezultatima 15 okruga I Beograda ima 70 ucenika sa 80 ili vise bodova. kada se tome dodaju nedostajuci okruzi (9) i povećanje broja bodova po žalbama, postaje sasvim neverovatno da će biti manji prag od 80 bodova.

   1. A,sad,ako uzmes u obzir da se ide u Jagodinu i,kao sto je vec neko gore napisao,tamo ima jedan Palma…i mi verujemo da ce pozvati mnogo veci broj nego prosle godine…verovatno…

   2. Ja sam brojala ima 52 učenika sa 75 i vise poena u Beogradu. Ja mislim da ce biti prolaz sa 75 i vise.

   3. Malena, nažalost, mislim da je malo verovatno da prag za 6. razred bude 75.Sada ima 30 učenika sa 75-79 bodova (u Beogradu 10 a van Beograda 20)…
    To, praktično, znači da bi sa sada poznatim rezultatima (bez 9 okruga) to bilo 72 učenika sa bodvima između 80 – 100.
    Dakle, sa rezultatima nedostajućih okruga i, naročito, sa izmenama po žalbama to će biti (po sasvim proizvoljnoj proceni, naravno) oko 80-85.
    Ukoliko bi prag bio 75, onda treba očekivati oko 120, što mi se ne čini verovatnim.
    Dakle, u „našoj kladionici“ verujem da će prag biti 80 (cca 80%), da će prag biti 85 (15%) i da će prag biti 75 (5%).

   1. Imas u prethodnim komentarima, neko objavio razultate zaa 7. Iz Bg… Jaa koliko sam brojaLA:), ima 70 njih preko 75….:'(

   1. Jes ti prosle godine bio 1. na drzavnom za 7.?Iz Kragujevca si jel tako?Ja sam bio tu 2. nagrada imo 68 bodova ,a trebao 80 nego mi dali 8 poena na skroz uradjen 3. zadatak.Srecno na drzavnom iz fizike.

 12. Za 6. razred. Po do sada pristiglim rezultatima, preko 75 bodova ima 93 ucenika. Ako granica bude veca od 75 (npr 80) bodova onda pola okruga nece imati svog predstavnika, a i ovako ih sada osim BG, NIS i NS imaju po 1 do 3, uglavnom 1.
  Tako da ce ovo biti ili drzavno ili beogradsko takmicenje ako granica bude preko npr 80. Dakle, granica za prolaz je preko 75.

  1. Danas sam bila tamo i pitala da li će makar konačne rezultate objaviti na sajtu škole i direktorka mi je rekla da nije sigurno, zbog zakona o objavljivanju podataka. Ne znam za vas, ja sam potpisala saglasnost pre takmičenja, da mogu da objavljuju podatke i to sam i rekla. Odgovor je bio da će na sve načine pokušati da objavi, šta god to značilo.

  1. VI razred
   86
   85
   83
   75
   74
   65
   65
   65
   62
   61
   60
   60
   60
   60

   VII razred
   86
   81
   79
   76
   67
   57
   55
   55
   54
   54
   53
   53
   50
   50

   VII razred
   70
   50
   45
   40

   Žalbe su sutra, pa možda se nešto promeni

 13. Je li neko zna od koliko do koliko bodova će biti za Prve tri nagrade i pohvalu.
  Peti sam razred i imam 70 bodova. Da li ću dobiti pohvalu ili 3. nagradu.Ako neko ima link granica za nagrade za peti razred Beograd,molim da postavi link na sajt.
  Unapred Hvala…

   1. nemoj da brines Filipe, imaš treću nagradu…moj klinac ima bod manje i velike su šanse da će dobiti – ništa…sada sam gledao ostale regione, koji imaju konačne rezultate…u 3. regiona dobio bi /a i ti, takodje/ 1. nagradu, u sledeća 3 regiona 2. nagradu i u 2 regiona 3. nagradu….

  1. Stvarno su poražavajuće razlike u potrebnom broju poena za nagradu. Svaki okrug ispade država za sebe, od 30 poena za treće do 70, ako Beograd ostane pri svome.

 14. moze li mi neko ko zna fiziku razjasniti ovo, izvinite sto ovde pitam…
  1. Na glatkoj, horizontalnoj podlozi se nalazi klin sa uglom 30 stepeni pri osnovi. Telo mase m=0,5 kg, postavljeno na klin, spusta se u odnosu na podlogu stalnim ubrzanjem , koje je usmereno pod uglom od 45 stepeni prema podlozi. Odreriti masu klina(M). Trenje zanemariti… Da li se za kretanje klina… mislim na ono m*a=F…uvrstava i inercijonalna sila koju sam prethodno dodala na telo?

  1. Slazem se sa Jovanom ,i ja sam takodje imao problema sa tim zadatkom kad sam bio 7. razred… Samo treba gledati sile i kretanje u odnosu na sta ti dato u zadatku…

   1. Eeeee.Ja sam sa tobom bio u ucionici na drzavnom iz fizike I pricali smo kad smo cekali zadatke.Ti si iz Paracina

 15. nene, mene je samo interesovalo da li se za kretanje klina dodaje i inercijonalna sila, (koju sam dodala da deluje na telo)…. Meni nastavnik kaze da se obavezno dodaje , a u resenju pise da se ne dodaje … Tu je problem…A DFS nema ovo“ sa komentarima“(ne znam kako da nazovem), pa rekoh , da pitam ovde…

  1. Mozes I u inercijalnom a I bez ,kao sto mozes npr republicko 2011 onaj sa daskom na 2 nacina.Srecno na drzavnom(trebace ti u NS ima odlicnih sedmaka)

 16. Imao sam 83 poena, ali mogao sam 88 zato sto sam na 2. zadatku pogresno prepisao.Umesto da korenujem “2korena iz 3“ ,ja korenujem “2korena iz 2“ ,a u prethodom postupku sam lepo napisao “2korena iz 3“. Nego nema veze sredicu ja tu gresku na republicko… 😀

  1. Na matematici sam imao 75 poena, oduzeli su mi 5 poena na 4. zadatku, koje sam po meni trebao da dobijem, ali sta je tu je valjda prolazim na drzavno… 🙂

 17. osmi sam razred, kakve su mi sanse da prodjem sa 45 poena, s obzirom na to da je osmi razred generalno lose uradio,prosle godine je za drzavno za 7razred trebalo 60, a nije bilo ovako lose uraadjeno?

 18. Poštovani Veljko,

  Interesuje me do kada je rok za predaju prigovora za Kolubarski okrug, odnosno da li je isti za sve okruge (sreda do 12h) ili za nas postoje drugacija pravila?
  Naime, danas, na podnošenje prigovora predmetnom nastavniku, odgovor je bio da je rok na prigovore istekao istog dana (subota)!
  Da li je to istina, ili se radi o nedostatku motivacije predmetnog nastavnika?
  Ukoliko je odgovor pod „b“, na koji se nacin i gde moze uloziti prigovor (do srede u 12h)?
  Hvala!

 19. ako bude granica za 7. 80, otprilike ce samo 10 do 15 djaka proci iz drugih okruga(ne brojim Beograd), a iz Beograda ce proci oko50-ak, stvarno nije fer ako je granica za 7. 80…glupo skroz…Ispadaju jako bezobrazni ovi sto odlucuju o granici ako ona bude 80. …

 20. imam 80 poena , 7.razred., mogao sam lako da imam 100 nego nisam video 2. zadatak , koje su mi sanse da prodjem na republicko ( bio sam i prosle godine tako da otprkilike znam granicu )

   1. Da li vi stariji znate sta se desava kada neko ima npr. 79 poena, a granica je 80. Da li postoji sansa da progledaju kroz prste za jedan bod. Koliko vidim ranijih godina na okruznim nema nikoga sa 79 ili 84 poena. Molim vas odgovorite mi strasno sam nestrpljiva, ovo bi moglo da bude moje prvo republi;ko takmicenje. ISesti sam razred

   1. Sada to stvarno ne znam, znam da je prosle godine na prvu godinu studija upisano 210 studenata…koliko ih tacno ima ne znam…znam da zgrada nije mala ima dosta ucionica…tako da…videcemo

  1. Za Masu.Nazalost I da ti fali pola boda ne prolazis.Iz fizike kad osvojis nesto na drzavnom mozes sledece godine da ucestvujes na drzavnom ako ti fali malo bodova ali iz matematike nemas nikakve privilegije (znam decu koja jedne godine budu 1. na drzavnom a druge ne prodju na drzavno).Nadam se sta god da se desi neces prestati da vezbas I da se trudis jer ces imati jos takmicenja da se dokazujes I 79 na ovakvom takmicenju je uspeh ,e sad sto vam je jaka generacija…(mislim da je nase okruzno 2012 bilo lakse a granica je bila 65)

 21. Da li vi stariji znate sta se desava kada neko ima npr. 79 poena, a granica je 80. Da li postoji sansa da progledaju kroz prste za jedan bod. Koliko vidim ranijih godina na okruznim nema nikoga sa 79 ili 84 poena. Molim vas odgovorite mi strasno sam nestrpljiva, ovo bi moglo da bude moje prvo republi;ko takmicenje. ISesti sam razred

 22. Za Masu.Nazalost I da ti fali pola boda ne prolazis.Iz fizike kad osvojis nesto na drzavnom mozes sledece godine da ucestvujes na drzavnom ako ti fali malo bodova ali iz matematike nemas nikakve privilegije (znam decu koja jedne godine budu 1. na drzavnom a druge ne prodju na drzavno).Nadam se sta god da se desi neces prestati da vezbas I da se trudis jer ces imati jos takmicenja da se dokazujes I 79 na ovakvom takmicenju je uspeh ,e sad sto vam je jaka generacija…(mislim da je nase okruzno 2012 bilo lakse a granica je bila 65)

   1. Naravno svaki poen je sad bitan, samo do kada su vama prigovori posto znam da je kod mnogih bilo do danas tako idi odma da vidis!!!

 23. Sta se radi na ovim takmicenjima, dok se radovi ne desifruju pojedini uceniuci imaju odredjeni broj poena a onda desifrovanjem shvate da su to sinovi i cerke njihovih kolega matematicara pa odjednom se stvore jos 25 poena , bruka i sramota.

 24. Пошто је било пар питања у вези са тим када ће бити објављени резултати за колубарски округ у Ваљеву, само да напоменем да су учесници такмичења и њихове школе упознате са прелиминарним резултатима, а да ће коначни бити објављени чим буду решени још неки приговори. Мислим да ће то бити готово у петак.

  Такође, молим оне који пишу коментаре, и договарају се око такмичења из физике и слично, да никако не објављују своја имена, места одседања и сличне информације, из безбедносних разлога.

   1. То већ не знам. Организатори су у обавези да пошаљу ДМС-у резултате и извештај до 15. априла, а то је идућу уторак. Надам се да ће они одредити границу до краја идуће недеље, јер велики број ученика ишчекује то, не знајући да ли треба да се озбиљније спрема или не.

 25. Rezultati posle zalbi u Jablanickom okrugu.
  6. [img]http://www.dodaj.rs/f/1n/z9/3rH9Ab0P/036.jpg[/img]
  7. [img]http://www.dodaj.rs/f/E/Ub/1g8uZtml/033.jpg[/img]
  8. [img]http://www.dodaj.rs/f/B/ZW/3AeKcQ5h/032.jpg[/img]

 26. Da li ste videli vest na Yu eco radio i televizija Subotica – šestoro se plasiralo na državno takmičenje iz matematike, oni očigledno već znaju granice za prolaz. Ako neko nešto zna o ovome podrobnije neka napiše.

  1. Ovo bi trebali da podgledaju svi koji se zalazu za promovisanje..znanja!

   Bravo za Subotcu!!!!

   Mene zbunjuje najnoviji „trend“ neobjavljivanja rezultata pod, biće, izgovorom da se time remeti privatnost đaka, da se time „potresaju“ oni koji nisu postigli zadovoljavajući uspeh na takmilenju i sl. što je, uveren sam, u suprotnosti sa samom „bićem“ takmičenja

   Valjda je sledeća „faza“ da se, recimo, košarkaške utakmice igraju bez objave rezultata da se ne bi potresli/uvredili/uznemirili/… igrači tima koji gubi ili (puj, puj daleko bilo!) njihovi navijači!

   Pomalo me čudi da još uvek nisu dostupni, makar I preliminarni rezultati za Valjevo, grad domaćina ovog izvanrednog bloga,

   Beograd (po prethodnim postovima) neće objavljivati rezultate jer su „poslati u škole“. itd.

   Nikako mi se takvo ponašanje ne „uklapa“ u promovisanje znanja/truda kako učenika, tako I njihovih nastavnika, što je, uveren sam, pogubno na dugi rok a uvredljivo na kratki.

   PS. Subtičani su čestitali šestakinji koja je imala 80 poena a ne spominju onoga ko je imao 78, pa će biti da je njihov „tip“ da je prolaznost za šestake 80 poena

   1. Isto je i sa sedmim razredom, nisu proglasili dete koje ima 81 poen da je porslo na drzavno. Nije mi jasno odakle oni znaju koja je granica za prolaz, ili je ta granica odredjena juce od kada je i clanak pa oni imaju tu informaciju

  2. meni je danas, kada sam pre podne bio u Pekic-u, čovek iz škole, rekao da se to tako radi da ostali ne bi „štimovali“ prema BG-u!? Luda kuća!!!
   Moj klinac je petak, nema dalje, ali bih voleo da vidim konačne rezultate, razumljivo mi je sa kojim nestpljenjem isčekuju rezultate stariji razredi…

 27. Rezultati se ne objavljuju zbog stimovanja. Tako mi je bar receno kada je bilo okruzno takmicenje iz fizike. Neki objave, pa ostali stimuju rezultate. Prosle godine je Bgd. imao „nevidjeni“ uspeh iz matematike, a poslednji je objavio rezultate. Sada ne postoje konacni samo za Nis i Bograd. Ako je zbog privatnosti podataka, sto je Nis objavio i preliminarne rezultate!

  1. Za sve zainteresovane evo mozda objasnjenja gde da traze konacne rezultate za Beograd.
   U nastavku je pismo direktorke OS „Borislav Pekic“.

   Поштовани господине,
   Резултате такмичења нисмо окачили на сајт школе јер смо неколико пута опоменути да то не радимо због примене
   Закона о заштити података.
   За информацију о прелиминарним резултатима нисте морали да долазите до школе јер смо истог дана, у суботу увече, све резултате послали преко општинских актива наставника математике а они су били дужни да информацију проследе школама.
   Што се приговора тиче, рад комисија је завршен у среду увече а у четвртак ујутру су електронски послати сви одговори ка општинама а затим ка школама.
   Приговора је било у јако великом броју па због тога вероватно нисте успели да добијете информацију
   Радове ученика четвртог и петог разреда можете погледати у нашој школи, а радови шестог, седмог и осмог разреда са преко 50 бодова се налазе у Друштву математичара Србије. Остатак радова петог, шестог и седмог разреда се налази у школи и можете их погледати.
   Срдачан поздрав
   Mирјана Стојсављевић –Радовановић директор ОШ „борислав Пекић“

   1. Ljiljana,

    Hvala na korisnoj informaciji…

    No, i dalje mi nije jasno zašto se ne objave konačni „depersonalizovani“ rezultati tj. zbirni, po razredima sa brojem učenika koji su postigli određeni broj poena…

    npr. 90 – 100 x učenika, 85-89 y učenika, 80-84 z učenika itd.

    Nikako ne mogu da zamislim u kakvom bi to neskladu bilo sa „primenom zakona o zaštiti podataka“ a bilo bi veoma korisno velikom broju učesnika takmičenja.

    A prethodne primedbe da se rezultati ne objavljuju zbog mogućeg „štimovanja“ nikako ne stoje, tj. oni koji ne objavljuju rezultate zapravo „idu na ruku“ potencijalnim „štimerima“. Pa ispada po onoj „Lopov se plaši da ga ne pokradu“….

   2. Hvala Direktorki škole Borisav Pekić na iscrpnim informacijama.

    Ako zakon o zaštiti podataka sprečava objavljivanje rezultata takmičenja iz matematike govori da je zakon neprimeren 21. veku i da su ga pisali i/ili ga primenjuju borci za dez-informatizaciju društve.

 28. Suboticani nemaju 100% pouzdane podatke za prag prolaznosti, vec tipuju, ali su sebi dali za pravo da neku decu proglase da su prosla na republicko takmicenje, a neku ne. Dete 6. razreda sa 78 bodova i dete 7. razreda sa 81 bod, ne idu u „Gaus“, privatnu skolu matematike, predsednice takmicarske komisije. Sramota za Suboticu!

  1. Auuuu…
   Biće da ima mnooogo „kombinacija“ što bi bio savremeni izraz za petljanje I muvanje…

   Za 78 bodova u VI razredu još I mogu da razmem ali dete sa 81 bodom iz 7. razreda!!???

   Ja subotičane pohvalio za favorizovanje znanja!!

   A drugi okruzi koji ne objavljuju preliminarne I konačne rezultate iz kojih bi se mogao videti kvalitet prvobitnog bodovanja I još štošta drugo..

   itd

 29. На сајту Подружнице математичара Ваљево http://www.dms-valjevo.org објављени су коначни резултати окружног такмичења Колубарског округа из математике. Линк је видљив и на овој страни у попису округа.

 30. da li je moguce da prodje 120–130 ucenika 8 razreda s obzirom na to da je jako lose uradjeno i da su zadaci bili dosta tezi nego proslih godina?
  takodje, citavo drugo polugodiste 8 razreda se bavimo linearnim funkcijama i sistemima jednacina a nije se pojavio nijedan zadatak u vezi sa tim, samo je jedan zadatak imao veze sa gradivom osmog razreda…

   1. imala sam 45 poena, zanima me broj pozvanih ucenika jer je po godini upisano 210 studenata na fakultet sto znaci da sigurno ima mesta za 840 ucenika ukupno.

   2. Dragi moji takmičari, koliko god bili dobri i uspešni, i imali neke rezultte do sada, kad je u pitanju ovo takmičenje nemojte gajiti nikakve iluzije da će na takmičenje učenika 8 razreda moći da prođe neko SA MANJE OD od bar 60-65 bodova. Koja će biti granica to niko još ne zna!
    Ali pravila se znaju. Potpuno je nevažno koliko može da primi zgrada, na državno će ići OKO 300 učenika, i to po OKO 100 iz svakog razreda. To bi trebali da vam objasne vaši nastavnici, a ne da se nepotrebno zavaravate dok ne saznate gde je granica.

 31. U Beogradu ŠESTAKA preko 70 ima 74.
  U Beogradu ŠESTAKA preko 75 ima 56.
  U Beogradu ŠESTAKA preko 80 ima 74.
  U Beogradu SEDMAKA preko 70 ima 55.
  U Beogradu SEDMAKA preko 75 ima 46.
  U Beogradu OSMAKA preko 60 ima 67.
  U Beogradu OSMAKA preko 65 ima 52.
  U Beogradu OSMAKA preko 70 ima 42.

   1. Jedna mi ptičica šapnula ( u prevodu: ne smem da ti kažem). Važno je da su tačne. Na osnovu njih možete pretpostaviti gde će biti granice.

  1. Posle svega izgleda da će za šestake biti 80, a za sedmake i osmake nije sigurno i „lomiće se koplja“ oko 75-80 (VI) i 65-70 (VIII). Oni koji imaju manje od toga moraju više sreće potražiti idući put.

   1. Osmaka sa 65 ili vise bodova trenutno ima oko 10X, pa granica nazalost tesko da moze biti ispod toga :(.

 32. Poštovani Veljko, iskreno Vas molim da mi objasnite kako je moguće da osmacima kao pripremne oblasti za takmičenje daju linearne funkcije, Diofantske jednačine i piramidu, a da od ove 3 oblasti na takmičenju bude samo zadatak iz piramide. Pomislite samo koliko je dece ‘ prevareno ‘ sadržinom zadataka koji su bili na okružnom. Ako ljudi koji sastavljaju zadatke ( MG ) ne daju zadatke koji se pridržavaju primerenih oblasti za takmičenje, to znači da favorizuju svoje đake koji su imali pristup zadacima ( 4. i 5. ) . Uzgred, imam li šansi da prođem sa 55 bodova ? 🙂

  1. I ja sam se iznenadio jer sam bio u fazonu „Ma bice linearna funkcija sto posto, to je laganica“. Za diofantske jednacine ne mozes reci da nisu bile jer je zadatak sa godinama rodjenja diofantovska jednacina! 🙂

 33. Dobar Dan svima! Ja sam iz Subotice, i za sve koji su culi za granicu za drzavno takmicenje sto je receno u Subotici, samo je granica predvidjena. Svi koji su imali preko 80 su spomenuti, sem ucenice sa 81 ( Stvarno ne znam zasto). Samo da ne bude zabune, granica se ne zna, samo je pretpostavljena. Pozz.

 34. Na kraju je situacija ovakva 88 ucenika sestog razreda ima 80 poena i vise, a 122 učenika ima 75 poena i vise, pa ako budu raspolozni pustice ovih 122 ucenika , ako ne samo njih 88 : )

  1. Izvinite da li bi mi neko mogao reci da li postoje drugostepene zalbe?8. sam razred. Zalio sam se prvi put na 1. zadatak i zalba mi je odbijena. Zadatak nisam radio kao oni i jedina moguca greska mi je da sam mozda (a nastavnica iz komisije mi je rekla da jesam ) kada sam sve stavio pod jedan koren napisao -8n umesto -4n ali se dalje kroz zadatak jasno vidi da sam sve radio po -4n. Razgovarao sam sa vise osoba a medju njima i sa profesorm sa Masinskog fakulteta i svi su mi rekli da mi je zadatak tacan. Za zadatak sam dobio samo 5 bodova. Imam 65. Jako bi mi znacilo ako bih saznao da li mogu ponovo nekako da se zalim, ako da kome. U okviru sam grada Beograda.

   1. Znam da iz fizike postoje i drugostepene zalbe, pa je verovatni tako i iz matematike. Moras da cekas da se rezultati objave na DMS-u (verovatno) i da onda njima prosledis zalbu.Znam da se rep.komisiji salju radovi preko 50 poena, pa ce i tvoj biti poslat tako da mislim da ces moci da se zalis, ali se nadam da nece biti potrebe jer ce granica verovatno biti 65.

   2. Postoji mogucnost zalbe gradskoj komisiji, ali to mora da uradi nastavnik, preko opstinskog aktiva i njihovog predstavnika koji ce ici na sastanak komisije.

 35. U dopisu koji je DMS poslao organizatorima okružnog je pisalo da će kvote biti određene do 22. aprila i objavljene na sajtu DMS-a. 🙂 Da li im je i to dovoljno vremena?
  Kao da niko ne misli da postoje neki đaci koji su blizu granice i koji bi trebali (ili ne bi trebali) da se pripremaju za takmičenje…

  1. Nasa novobeogradska skola (udaljena 3 km od skole domacina) ni danas nije dobila konacne rezultate.
   Da li je neko dobio diplome sa ovogodisnjeg opstinskog takmicenja, Novi Beograd? A proslogodisnjeg?

  1. Hvala! 😀
   I imam jedno pitanje. Ove godine sam iz sedmih razreda prosao na drzavno sa 94 bodova. Na drzavnom takmicenju, da li se mogu zaliti? Posto su mi neki rekli da iz fizike ne mogu, ali nisam se raspitao za matematiku. Hvala unapred!

   1. “Granice“ , sigurno si isti onaj od prosle godine.Prosle godine su se granice poklopile, samo sto sada DMS malo kasni, proslo je 24h od tvog objavljivanja.

  2. Рекао бих да је ово само реално предвиђање, али не и одлука комисије, за коју се сигурно неће сазнати још који дан…
   Не уздајте се превише док не чујемо званичну одлуку.

  3. Da li ce i kod DMS-a biti otprilike ovako,posto ja imam 84 boda,sesti razred..?Tj. imam li neke sanse da prodjem,i da li ce biti nekih vecih odstupanja od ovih granica?

 36. Na okružnom takmičenju iz matematike osvojila sam 100 bodova. Kada je bila dodela nagrada niko me nije obavestio tako da nisam ni otišla. Pre neki dan sam podigla diplomu, ali kada sam ih pitala za nagradu u školi „Borislav Pekić“ kažu da ništa ne znaju o tome. Ja sam iz Obrenovca, recite mi kome da se obratim, da bih i ja dobila svoju nagradu ili barem da znam šta su ostali dobili.

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s