Мисаона игра ДАМА

International_draughtsДама (енглески: draughts, француски: jeu de dames, руски: шашки) је мисаона игра за два играча, која се игра на квадратној табли са црно-белим пољима. Постоји више варијанти ове игре, а по географској распрострањености најзаступљенија је  тзв. Међународна дама, која се игра на табли са 10х10 поља.

Према неким изворима, игра Дама се сматра старом и до 4.000 година.

У својој богатој историји, дама је играна на таблама с различитим бројем поља и различитим правилима. Данас су у зависности од величине табле и правила која се користе, поред Међународне, веома распрострањене: руска, бразилска, енглеска, италијанска, чешка, турска дама (све на шаховској табли од 64 поља), или канадска (на табли од 144 поља).

Дама која се игра на табли од 100 поља назива се Међународна дама, настала је у Француској, у XVIII веку. А 1894. године одиграно је и прво Светско првенство на којем је победио Француз Исидор Вајс. У новије време организује се много турнира широм света, а светска и континентална првенства се организују редовно и веома су јака такмичења.

Данас је Дама распрострањена на свим континентима. Игра се подједнако добро у Европи, Африци, Латинској Америци и Азији. Међународна федерација за даму (фр. Federation Mondiale du jeu de dames – ФМЈД) основана је 1947, а оснивачи су били Француска, Холандија и Белгија. На нашим просторима, у старој Југославији Међународна дама је почела да се игра седамдесетих година XX века.

Комплетан фајл можете преузети овде.

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s