Неке анегдоте и напомене о Талесу

О Талесовом животу углавном се сазнаје из Херодотовог дела “Историја“. Талес је био припадник групе Седам мудраца, и први је међу њима коме је додељен назив мудрац. Постоји веома интересантна прича као легенда о седам мудраца. Хелени су препричавали како су рибари уловили један троножац. Напомиње се да је био златан, или чак од бакра. Рибари нису знали шта да ураде са њим, па су упитали своје пророчиште. А ови су им одговорили да „улов“ треба да предају најмудријем. Након распитивања ко би то могао бити, упућени на Талес Милећанина. Однели су му троножац, напоменувши да долазе по препоруци пророчишта. Талес, заиста као мудрац, одбија да прими поклон. Јер да га је примио показао би да је охол и нескроман, а то у грчком друштву није била одлика мудрог човека.  Талес је прихватио да се у народу говори да је он мудар, али је устврдио да има и мудријих од њега и да је Бијант тај који је од њега мудрији. Бијант је такође одбио поклон, упутивши рибаре на следећег мудраца и тако је троножац кружио док се поново није вратио првонамењеном – Талесу. Тек по други пут Талес је прихватио част.

Талес је рођен oko 624 г. ПНЕ, у малоазијском приморском граду Милету у племићкој породици.

Чим је одрастао Талес се укрцао на брод и започео низ путовања по Средоземљу, до Египта и Средњег истока. Египатски и халдејски свештеници били су његови први учитељи и пружали су му сва неопходна знања из области астрономије, математике и навигације.
Када се вратио у домовину, мајка је на све начине покушавала да га задржи кући и нађе му девојку за женидбу. но, у томе није успевала. Талес се разликовао од осталих младића. На питање: “Зашто се не жениш?“ одговарао је увек исто:  “није ми још време“. А на питања зашто нема деце, говорио је да је тако одлучио “из љубави према деци“. У то време Талес је за суграђане био чудак који је живео у облацима. Често су говорили: “шта ће му све то знање када је без пребијене паре?

Епитет научника Талес је стекао предвидевши помрачење Сунца. За овај податак се верује да је истинит јер га преноси више извора. Такође се претпоставља да Талес није знао прави узрок помрачења. Он је вероватно начинио једно предвиђање на сличан начин као што су то пре њега чинили Вавилонци. Вавилонци су пре 8. века ПНЕ. почели да бележе промене у кретањима небеских тела. Они су тако, пре Талеса открили циклус од 223 лунарна месеца: то је отприлике око осамнаест и по година, тврдећи да се у оквиру тог циклуса  редовно догађају помрачења Сунца и Месеца.

Талесу се приписују и знања многих математичких чињеница и тврди да их је стицао у Египту, а и да их је још више усавршавао сам. Постоји сведочење да је Талес измерио висину пирамиде помоћу једног штапа и његове сенке.

Према Проклу, Еудем је приписивао Талесу познавање теореме која је омогућавала да Талес може да израчуна висину неке куле, или пирамиде, или да израчуна раздаљину неког брода од обале, а да не вуче конопце до брода. Чак и ако је Талес умео изводити таква рачунања, он није морао знати формулацију теореме или знати да је докаже. Највероватније се радило о његовим снажним досеткама које су касније добиле своју формализацију у виду добро познате теореме.

Еудем је приписивао Талесу још неке закључке:
1. Круг је подељен на два једнака дела пречником.
2. У кругу сви периферијски углови над пречником су прави.
3. Углови на основици једнакокраког троугла су једнаки.
4. Унакрсни углови су једнаки.

Због велике временске дистанце у односу на епоху у којој је живео Талес, постоје и сумње да ли је он уопште и био математичар!? У прилог томе се често наводи чињеница да његови следбеници филозови Анаксимандар ни Анаксимен, се нису бавили математичким питањима.

На филозофском пољу Талес је творац филозофије која тврди да све произилази из воде и да сама Земља лежи на води. Но, јасно је одакле потиче ова тврдња – живео је у приморском граду и за такве људе, вода је у животима много значила.

Талеса су занимала и морална начела. Као његово најопштије етичко начело узима се одговор на питање како се може најбоље и најпаметније живети: “Кад сами не чинимо оно што другима коримо“.
Њему се приписују и следеће поуке:

• Мисли на пријатеље били живи или покојни.
• Не украшавај своју спољашњост него буди леп у своме понашању.
• Не богати се неправичношћу.
• Каква добра учиниш родитељима таква и сам у старости очекуј од своје деце.
• Досадан је нерад.
• Гледај да ти пре завиде него да те жале.
• Придржавај се мере.

Хермип у делу “Биографије“ преноси причу о Талесу, коју је испричао неко од Сократових пријатеља. Каже се да је Талес говорио да дугује захвалост Судбини због три ствари: “Прво, јер сам рођен као човек, а не као животиња; затим што сам рођен као мушкарац, а не као жена; трећа, што сам Хелен, а не варварин.

Умро на стадиону, док је присуствовао атлетским играма.  На његовом гробу је натпис:

Мали је овај гроб – али слава допире до неба –
Ово је место најмудријег Талеса.

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s