Манкала

МАНКАЛА

Оваре / Вари

                Оваре је мисаона игра за два играча из велике фамилије сличних игара Манкала. Игра се нарочито у Западној Африци и Карибима.  Као и друге варијанте Манкале и ова  је заснована на математичким и логичким принципима. Поред Гане у којој се сматра националном игром, са овим или незнатно прилагођеним правилма Оваре се игра и у остатку Западне Африке (Буркина Фасо, Гамбија, Гвинеја, Обала Слоноваче, Нигерија, Мали, Сиера Леоне, Того, Зеленортска острва, Гвинеја Бисао, Либерија, Сенегал), Централној Африци (Камерун, Габон, Република Конго), Централној Америци и Карибима (Антигва и Барбуда, Куба, Барбадос, Доминика, Гренада, Јамајка, Св. Луција), Јужној Америци (Бразил, Суринам,  Гвајана), такође и у Европи, Азији и САД, где су домаћи народи под утицајем досељеника увидели лепоту ове игре. У последњих неколико деценија игра је добила и значајну позицију као мисаони спорт, јер се у Западној Африци, Европи и Карибима организују озбиљни турнири на којима играју најјачи играчи.

                Опрема за игру.          За игру је неопходна табла за игру и 48 „семенки“ – фигура свих исте вредности и облика. Табла за игру је карактеристичног облика са 12 поља и 2 корпе за скупљање семена (фигура) од којих по једна припадају сваком играчу.

mank1

Циљ игре

Имати на крају партије више сакупљеног семена од  противника.

 

Правила игре

На почетку у сваком од 12 поља за игру (овде нумерисана са словима) налази се по 4 семенке.

mank2

                Сваком од играча припада по једна страна табле и корпа за сакупљање семена са његове десне стране. Потези се играју наизменично. Један потез се састоји од узимања свих семенки из једног свог поља и њиховог „сејања“, то јест, постављања по једне у свако наредно поље у смеру обрнутом кретању казаљке на часовнику.

mank5

пример првог потеза приказан је на следећој илустрацији:

mank3

             Ако последња семенка бива смештена у противничком пољу у коме се налазила једна или две семенке, тј. у збиру их захедно буде 2 или 3, тада се све семенке из тог поља заробљавају и премештају у сопствену корпу за скупљање семена.  Ако се поред последњег, и претходном пољу на противничкој страни после постављања налазе 2 или 3 семенке и садржај тог поља се узима на исти начин. Поступак узимања се наставља све док претходно поље на противниковој страни има 1 или више од 3 семенке.

mank4

                Ако су сва поља на противниковој страни празна, тада се мора одиграти такав потез којим се пребацује најмање једна семенка  на противничку страну.  Уколико то није могуће све преостале семенке се узимају и премештају у сопствену корпу, партија се завршава и врши се пребројавање.

                Није дозвољено одиграти потез након кога би било заробљено сво противниково семе.

              Ако се у пољу налази 12 семенки, и жели се одиграти потез са њима, онда се приликом размештања дванаеста семенка не поставља у исто поље из кога је узета, већ у следеће.

                Партија се завршава када један од играча освоји више од 24 поена, сакупивши толико семенки у својој кући. Такође, уколико је резултат 24-24 партија је нерешена.

Аутор текста: Вељко Ћировић

5 thoughts on “Манкала

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s